ACT – Zelena akcija

Preko 100 sadnica gledičije, vrste lipe zasađeno je na prostoru na kome je nekad bila divlja deponija, blizu puta za Velike Radince, naspram skladišta „Mirnovec”. Akcija ozelenjavanja odvija se u okviru projekta „ACT” (AKT) u saradnji Grada, Regionalne inicijative Srema iz Rume, švajcarske organizacije „Helvetas” i Regionalne razvojne agencije.

Veliki projekat ozelenjavanja okoline našeg grada, nazvan „Velika sadnja – Zeleni prsten” nastavljen je akcijom na prostoru pored puta ka Velikim Radincima. U akciju su se uključili i predstavnici Zelene odborničke grupe Skupštine grada Sremska Mitrovica.

Vladimir Pavlović predsednik Skupštine grada podsetio je da ne treba odlagati smeće tamo gde mu nije mesto: „Mi smo ovu deponiju uklonili i na mestu gde se ona nalazila sadimo preko sto sadnica gledičija. Ovim putem, apelujem na naše sugrađane da ne prave divlje deponije i da ne odlažu smeće tamo gde mu nije mesto, jer u Sremskoj Mitrovici barem za tim nema potrebe. Mi smo prvi grad u Srbiji koji je dobio reciklažno dvorište, koje se nalazi na putu za Laćarak, gde svako može potpuno besplatno da odloži sve vrste otpada. Hajde da se bavimo sadnjom i da divlje deponije pošaljemo u istoriju.”

Cilj je da vazduh u našem gradu bude čistiji, a tome će doprineti sadnice drveća kojima će, u vidu velikog zelenog prstena, on biti opasan. Kada se zasade sve planirane sadnice, zeleni prsten će imati ukupno simboličnih 2008 sadnica, jer je 2008. godine Sremska Mitrovica dobila status Grada.

Do sada je zasađeno oko 300 sadnica, ovom akcijom oko sto, navodi Tamara Milković predsednica Zelene odborničke grupe u Skupština grada i dodaje: „Kao što je i obećano nastavljamo sa sadnjom, dolazimo do tog broja, 2008, polako, ali sigurno. Na očišćenoj deponiji sadimo gledičije, koje će napraviti vetrozaštitni pojas koji je veoma značajan za naš grad. Zaštititiće nas od svih aerozagađenja, a želimo da sprečimo da sva zagađenja dopru do našeg grada, tako da u što većem broju moramo posaditi ove vetrozaštitne pojaseve. Ovo je izuzetno značajna lokacija baš upravo zbog toga što je tu bila deponija, i na ovaj način ćemo sprečiti nesavesne sugrađane da ovde odlažu otpad. U prethodnom periodu, sadili smo na lokacijama Jarački put, Marka Aurelija, Rumski drum, a sadnice su oformljene i mogu se uočiti.”

Zoran Radaković u ime udruženja Regionalne inicijative Srema kao nosioca projekta u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica kaže: „Današnja sadnja je deo našeg projekta “Održivi razvoj za sve”, koji se tiče saradnje organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava koji je vrlo dobro vođen i saradnja sa Gradom je vrlo dobra, to je nastavak saradnje koja već duže vremena traje. Suština je da se stvori određeni mehanizam da građani i cela zajednica više učestvuju u samom donošenju odluka u oblasti zaštite životne sredine. U okviru projekta imali smo određene obuke za članove Zelene mreže Srema, tj. naših organizacija civilnog društva koje rade u regionu na ovu temu.”

Predstavnici Zelene odborničke grupe Skupštine grada Sremska Mitrovica, simbolično su zasadili danas nekoliko mladica. Radove u ovom ekološkom projektu izvode zaposlenici u JKP „Komunalijama” iz Sremske Mitrovice.

Projekat finansira Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC) kroz projekat ACT (konzorcijum Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative).

Tekst i slike preuzete sa: www.mojgradsm.rs