Energetski dijalozi civilnog i javnog sektora u Sremu

Udruženje „Regionalne inicijative Srema“ iz Rume realizuje projekat „Inicijative civilnog i javnog sektora regiona Srem za  poboljšanje uslova komfora radnog prostora u okviru strateškog prioretita prilagođavanja / adaptacije na izmenjene klimatske uslove“, koji finansira Pokrajinski sekretarijat za reginalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. U okviru projekta, u Srednjoj tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Sremskoj Mitrovici, u utorak 17.12.2019. godine održana je radionica članova fokus grupe „Energetski dijalozi civilnog i javnog sektora: Ekološko ponašanje i nabavke“.

Radionici su prisustvovali predstavnici javnog sektora iz oblasti školstva, energetski menadžeri opština, učenici i profesori srednjih škola regiona Srem. S obzirom na sve nepovoljniji uticaj klimatskih promena koje se neminovno reflektuju i na unutrašnju radnu sredinu, cilj radionice je bio da se podstakne dijalog i povećati svest predstavnika javnog i civilnog sektora sa teritorija jedinica lokalnih samouprava (JLS) regiona   Srema o  energetskoj efikasnosti i ekološkom ponašanju kao i o stanju komfora u školskim (i drugim javnim ustanovama) i njihovog uticaja na radnu sposobnost. Sama radionica bila je veoma interaktivna – sadržala je prezentaciju i dijalog na svaku od tema i praktična merenja u prostoriji: potrošnja tri različite vrste sijalica uz poseban test uređaj koji je napravljen za ovu priliku), temperaturu / vlažnost u prostoriji, osvetljaj koje su radili i učesnici. Pokazano je  kako se pravilno ventilira prostorija, kako se podešava klima, IT oprema, grejanje…

Kreator ove interaktivne radionice bio je Bora Obradović, ekspert za energetsku efikasnost koji je u dva sata prikazao praktične savete i dao preporuke na sledeće teme: značaj ponašanja u javnom i civilnom sektoru koje vodi računa o ekologiji i održivom razvoju, podsticanje ekološki odgovornog ponašanja u pogledu korišćenja / generisanja opreme i sredstava rada (IT), kancelarijskog otpada, papira i potrošnog materijala, uslovi klime u prostorijama,  grejanja, provetravanja, hlađenja, korišćenja vode, osvetljenja,   keteringa i lokalnih nabavki, lokalnog transporta, eko vožnje, eko nabavki.